jueves, 10 de julio de 2008

La vida del rat tunelaire




El rat tunelaire passa la seva vida tunelant petits túnels sota els nostres peus. La seva raó de viure és l'acció de tunelar. Tot el rato, sense parar ni un moment, tunela i tunela. El rat tunelaire mitjà té una vida de 30 anys (aprox.), durant els quals no té gaires possibilitats d'interacció amb altres rats tunelaires. Al llarg de la seva vida un rat tunelaire pot arribar a tunelar 650 quilòmetres de túnels i s'aparellarà un sol cop, si té sort i es troba amb una rata tunelaira, còpula de la qual en sortirà un sol rat o rata tunelaire. L'espècie, per tant, penja d'un fil.











Però l'ecosistema és savi, i ha creat una criatura que habita el subsòl en mode d'hivernació: és el vampireque. El vampireque és un petit animal esfèric i pelut, sense extremitats. És una bola de pèl. La seva forma rodoneta li permet habitar els túnels amb un cert comfort. El vampireque neix i espera pacientment (ja que no es pot moure perquè no té extremitats) que arribi un rat tunelaire per enganxar-s'hi de forma parasitària; el vampireque és un paràsit. A partir del moment de l'adhesió, rat i vampireque viuen en paral·lel, sense treure cap profit l'un de l'altre.














El vampireque, però, té una funció essencial en el món del subsòl, i els rats tunelaires no li podran agrair mai prou la seva tasca. Un cop arribat cap als 30 anys, el rat tunelaire mor, tot tunelant, i obstrueix amb el seu cos el túnel que estava fent i que tants esforços li ha costat. En aquest moment, el vampireque ingereix el rat tunelaire mort, alliberant d'aquesta manera el túnel i permeten que generacions posteriors de rats tunelaires segueixin tunelant. Així, doncs, la relació de rat tunelaire i vampireque és més una simbiosi pòstuma que no pas un parasitisme vulgar. El vampireque pot arribar a viure fins a 130 anys, així que pot passar que es mengi diverses generacions de la mateixa família de rats tunelaires.

1 comentario:

Unknown dijo...

http://www.20minutos.es/noticia/398788/0/fiesta/rusia/ciegos/